Terug

Wat zijn fullspectrum LED-groeilampen?

Wat zijn fullspectrum LED-groeilampen?

LED-groeilichttechnologie is relatief nieuw. Een van de voordelen is de mogelijkheid om uw gewassen binnen te kweken onder een optimale hoeveelheid licht en een specifieke golflengte. In dit artikel bespreken we wat een volledig spectrum LED-groeilicht is en of ze optimaal zijn voor plantengroei.

Wat is een traditioneel LED-groeilichtspectrum?

Een traditionele kweek LED kweeklamp maakt meestal gebruik van een combinatie van blauwe en rode LED's. Je kunt het meestal zien aan het roze-paarse licht dat wordt uitgezonden - dit is het resultaat van het mengen van blauw en rood licht.
 
De reden dat traditionele LED-groeilampen deze formulering gebruiken, is dat planten fotosynthese het meest effectief uitvoeren in het blauwe en rode deel van het spectrum.
 
Als we naar dit spectrum kijken, is het echter duidelijk dat slechts een smal deel van het gehele zichtbare spectrum wordt bedekt. Dit is zeker verre van wat we het volledige spectrum zouden noemen.
 
Over het algemeen gebruiken deze groeilampen monochromatische LED's - d.w.z. een blauwe LED en een rode LED. Je kunt het meestal zien door een kijkje te nemen in de spectrale vermogensverdeling, zoals hieronder weergegeven:
 
Maar als blauw en rood licht het beste bijdragen aan de fotosynthese, waarom geven we dan om andere golflengtes?
 
Het antwoord is dat er andere processen zijn die de gezondheid en kracht van planten beïnvloeden, die niet alleen een kwestie zijn van de hoeveelheid fotosynthese. Uiteindelijk kan dit zorgen voor meer en hogere kwaliteit vruchten van uw gewas, maar ook voor een vollere plant die meer voedingsstoffen kan opnemen. Met andere woorden krijgt u kwaliteit in plaats van kwantiteit.

LED kweeklamp full-spectrum

Er is nog steeds een aanzienlijke hoeveelheid onderzoek dat nog moet worden uitgevoerd, maar steeds meer resultaten van experimenten en studies wijzen erop dat planten het beste groeien onder een evenwichtig spectrum. Dit kan worden verklaard door het feit dat planten zijn geëvolueerd om natuurlijk daglicht niet alleen als voedselbron te gebruiken, maar ook als signaal voor zaken als bloei en fruitproductie. Daarom zou de strikte definitie van volledig spectrum een ​​spectrum met energie omvatten variërend van ultraviolet tot infrarood, net als natuurlijk daglicht. 
 
Een lichtbron met dit soort spectrum lijkt over het algemeen wit. Als een LED-groeilicht wit licht uitzendt, wordt het dan automatisch een volledig spectrum van groeilicht?
 
Het antwoord is nee, en we bespreken dit verder in de volgende sectie.

Verschillende manieren om wit licht te creëren

In tegenstelling tot de traditionele LED-groeilichtmethode van blauwe en rode monochromatische LED's, zullen groeilampen met volledig spectrum doorgaans een fosforcoating gebruiken.
 
De reden dat een fosforcoating nuttig is bij groeilampen met volledig spectrum, is dat fosfor en licht uit een enkel smal golflengtebereik (bijv. 460 nm blauw) nemen en het omzetten in een breed bereik van licht met langere golflengte (bijv. 600 - 700 nm rood).
 
Door een blauwe LED te coaten met een mengsel van groene, gele en / of rode fosfor, kan een veel bredere dekking over het zichtbare spectrum worden bereikt.
 
Omdat fosfor licht verschillende golflengten uitzendt, is het resultaat een uitgebalanceerde mix van kleuren die resulteren in wit licht.
 
Alleen omdat een LED-groeilicht wit licht uitzendt, betekent dit niet noodzakelijkerwijs dat het echt een volledige spectrumlichtbron is.
 
Een handige methode is om de kleurweergave-index (CRI) te evalueren. Dit is een nuttige metriek omdat het ons vertelt hoe vergelijkbaar het is met natuurlijk daglicht. Een hogere CRI-classificatie geeft aan dat de lichtbron meer lijkt op natuurlijk daglicht, wat een ideale, full-spectrum lichtbron is.

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    LEDs Grow Indoor 9 / 10 - 934 Reviews @ Webwinkelkeur
    Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »